Beni Asla Bırakma / Kazuo Ishiguro | Kitap Yorumu

04:30




Kitap Adı: Beni Asla Bırakma
Yazarı: Kazuo Ishiguro
Sayfa Sayısı: 272
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Puanım: 4/5
Goodreads Puanı: 3,8/5

Arka Kapak:

Yatılı okul Hailsham'ın öğrencileri, bahçe duvarının arkasındaki karanlık ormandan çok korkarlar. Hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmez, Hailsham'dan önceki yaşamlarını hatırlamazlar. Dış dünyayla bağlantıları yoktur. Öğretmenler değil, gözetmenler tarafından eğitilirler. Spora ve sanata büyük önem veren gözetmenler, Hailsham öğrencilerine sürekli özel olduklarını hatırlatır ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiğini tekrarlar.

Kazuo Ishiguro, yayımlandığı yıl Time tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınan Beni Asla Bırakma'da, yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanmış görünüyor.





Tekrar sustu ve bize garip garip baktı. Daha sonra kendi aramızda konuştuğumuzda, bazılarımız onun umutsuzca şu soruyu sormamızı beklediğini söylediler: "Neden? Neden bizim için daha önemli?" Ama kimse sormadı. O günü sonradan çok düşündüm ve şimdi, daha sonra olanların ışığında, biliyorum ki o gün tek yapmamız gereken ona bu soruyu sormaktı; Bayan Lucy bir sürü şey anlatacaktı. 

🍁

Bu kitaba hiç aklımda yokken nasıl mı birdenbire başladım, söyleyeyim. Kitabın adını, İkinci Şans kitabında yazarın sonsözde, sonsöz olması lazım, bahsetmesiyle gördüm. Çünkü İkinci Şans'taki Latham Yurdu bir nevi o kitaptan esinlenilmiş sanırım. Bunu görüp hemen dur durak bilmeden o kitabı açtım ve okumaya başladım. Kitabı başta kesinlikle anlamayacağımı düşünüyordum, ama sonradan tabii ki fikrim değişti. Kath'in Tommy'yle olan arkadaşlığı, Ruth'un varlığı çok ikilemdeydi benim için. Özellikle kaldıkları yatılı okuldaki olaylara bir türlü bir anlam içine yerleştiremedim. Anlamlandıramadım. Ve orada kalan öğrencilerin de bu denli meraksız oluşları beni delirtti. Ama adeta bir uyumsuz gibi gelip Tommy'nin gözetmen öğretmenlerinden birinin ona söylediklerini Kath'e anlatmasıyla artık bir şeyler çözüme kavuşacak diye sevindim de.
Gözetmenlerin spora ve sanata bu kadar önem vermelerinin altında yatan nedeni çok merak ederek okudum. Özellikle öğrencilerin bedenlerine iyi bakmalarının tembihlenmesi, sürekli onların özel olduklarının vurgulanması gibi durumlar beni hep meraklandırdı. Bunların nedeninin bir çözüme kavuşacağı anı kollayarak okumaya devam ettim resmen. Sonlara doğru cevabımı da aldım. Ve bir nevi olaylar beynimde oturdu. Kitap için, yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanmış deniliyor. Bu kitap tam bu tanımla açıklanabilir bence zaten. 
Ve kesinlikle kapağını görüp de korkunç bir kitap gibi bi' önyargıya kapılmayın. Alakası yok. Olsaydı, başta ben okuyamazdım. 
Güzel bir kitaptı yani. Tavsiye ederim.


















You Might Also Like

1 yorum

  1. How to win at Baccarat - Wolverione
    Baccarat is the most popular card game in the country. choegocasino Baccarat rules 제왕카지노 and betting guide for beginners to how to 바카라 play.

    YanıtlaSil

Like us on Facebook

Flickr Images