Poetika / İlhan Berk | Kitap Yorumu

04:51




Kitap Adı: Poetika
Yazarı: İlhan Berk
Sayfa Sayısı: 68
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Puanım: 3/5
Goodreads Puanı: 4,21/5

Arka Kapak:

İlhan Berk'in 'sözsüz ses'le kapıları açılan Poetika'sı, Logos'uyla -YKY, 1996, 2001- el ele, baş aşağı, şiir üstüne düşünmeyi sürdürüyor. Tüm gün şiirde dolaşan bir şair, Valery, Ahmet Haşim, Rimbaud, Yahya Kemal, Mallarme, dil, gerçeklik, anlam anlamsızlık, dize, yapı üzerine örneklerle modern şiirin poetikasını çevreliyor. Şiirin ve dilin sıfır noktasına bir serüven: Poetika.





İyi bir şiir bir şey anlatmak şöyle dursun, ona uzaktan yakından yanaşmaz; arkasını döner. Anlatılmaz olanladır onun çabası, savaşımı. Ordadır gözü, ordan seslenir, bakar. Böyle bir şiirde anlama sarılmak işe yaramaz. 

🍁

İlhan Berk'in şiir üzerine düşüncelerinin yer aldığı bir kitap, Poetika. İlhan Berk'i tanımama da vesile olan bir kitap oldu ayrıca benim için. Şiir hakkında bahsettikleri, şiiri, sıfır noktasından anlam noktasına taşıdığı yazılarında aslında çok da sıkıldığım söylenemez. Şiir üzerine yazdıkları benim ilgimi de çekti açıkçası. Kısa bir kitap, ama içinde bulunan yabancı şiirler ile resimler de varlığını koruyunca biz de hiç aralıksız İlhan Berk'in düşüncelerini okumaya başlıyoruz bu sefer. Şiirin yapısına kadar inceleyip bize aktarıyor. Ben kitabın başı "Şiirin Sıfır Noktası" ile sonu olan "Anlam Her Şey Değildir"i beğendim açıkçası. Özellikle içinde bulunan şiir hakkında olan cümleler güzeldi benim nezdimde. Hatta başlığı da şöyle geçiyor son konuda: Şiir Bir Şey Anlatmaz. Anlaşılmak İçin de Değildir.
Sahiden de bu yazıdan da anladığım üzere, şiirden anlam beklememek lazım sanırım. Zaten anlamlı bir şiir bulmak, şu devirde zor bana kalırsa. Etraf, anlamı olmayan sırf kafiyeye uysun diye yazılan, bazen kafiyeyi dahi düşünmeden anlamsız bırakılan şiirlerle dolu... Ve çoğumuz da bu şiirleri beğenerek okuyor. Anlamı umursamadan. Aslında bir yerde içinde anlam arıyor da olsak, olmadığı zaman da burun kıvırmıyor onu baş tacı yapabiliyoruz.
Eğer İlhan Berk'in şiir hakkında düşüncelerini merak ediyorsanız, tavsiye ederim kitabı.

You Might Also Like

0 yorum

Like us on Facebook

Flickr Images